کامپاند

گرانول سیم و کابل پی وی سی

امروزه صنعت پلیمر به طور گسترده­ ای در تمام حوزه های فنی و مهندسی وارد شده که از جمله می ­توان به صنایع الکتریکی اشاره کرد. انواع پلیمرهای هادی، نیمه هادی و عایق در صنعت الکترونیک وجود دارند و با استفاده از پلیمرها قیمت بسیاری از محصولات الکترونیکی کاهش یافته است. پلی وینیل کلراید یا پی وی سی نیز در این صنعت، رشد خوبی داشته است. پی وی سی مقاومت خوبی در مقابل شعله ­وری داشته و به همین علت در محصولات صنایع الکترونیکی، از قبیل قطعات وسایل الکتریکی و روکش سیم و کابل مورد استفاده قرار می­ گیرد.
قیمت نسبتاً ارزان، مقاومت محیطی و شیمیایی خوب، باعث شده تا پی وی سی کاربردهای زیادی داشته باشد. کابل­ های ولتاژ پایین پی وی سی به طور گسترده ­ای برای مصارف لوازم خانگی، سیم کشی منزل، روشنایی، دستگاه ­ها و … مورد استفاده قرار می­ گیرد. همچنین به دلیل استحکام بالا، انعطاف پذیری خوب و سهولت اتصال، کابل­ های پی وی سی در موارد زیر کاربرد پیدا می­ کند:
-کابل­ های برق تا 1/1 کیلو ولت ( با افزایش ضخامت روکش تا 14 کیلو ولت)
-کابل­ های کنترل تا 61 رشته
-کابل­ های خودرو و ابزار دقیق
-کابل کشی خانگی و کابل­ های منعطف
-کابل تخت برای پمپ­ های شناور
-روشنایی فرودگاه و کابل ­های معادن
-کابل­ های ضد آتش
برای تولید گرانول سیم و کابل، از پی وی سی استفاده می ­شود که با روش تعلیق تولید شده است. پی وی سی­ های امولسیونی به دلیل جذب آب که در نتیجه وجود امولسیفایر است و منجر به پارامترهای الکتریکی ضعیف می­ شود، مناسب نیستند. همچنین پی وی سی تولید شده با روش پلیمریزاسیون توده­ ای نیز، نسبت به تعلیقی، توانایی کمتری برای جذب نرم کننده دارد و همچنین مقادیر k بالاتری دارند. به این دلایل، استفاده از این ماده به عنوان یک ماده خام برای صنعت سیم و کابل مناسب نیست.
مقدار k مورد نیاز به تولید گرانول سیم و کابل در حدود 70 است و حتماً بایستی در محدوده بین 68 تا 72 باشند. جهت روکش سیم و کابل منحصراً از پی وی سی نوع S استفاده می­شود زیرا مقاومت خمشی زیادی در برابر سرما داشته و مقاومت حرارتی و الکتریکی مناسبی دارد. معیارهایی که برای استفاده از PVC در صنایع سیم و کابل لازم است عبارتند از:
-ساختار ذرات متخلخل
-جذب بالای نرم کننده
-عاری از ذرات آلاینده
-دارای درصد پایینی از اجزای فرار
-مقدار الکترولیت کم
معمولاً از کامپاندهای پی وی سی نمی­ توان با یک فرمول در شرایط مختلف (از نظر دما و سختی و مقاومت الکتریکی و…) استفاده کرد. همچنین بسیاری از فرمول­ های پلی وینیل کلراید از نظر قابلیت انعطاف و خواص الکتریکی و یا مکانیکی متفاوت هستند به همین دلیل قیمت هر فرمول متفاوت می­باشد.